Miért?

Ebben a blogban a saját tapasztalataimat osztom meg Veled, aki még csak most gondolkodsz azon, hogy vajon mit csinálsz rosszul, hogyan tudnál javítani az életeden, de minden eddigi próbálkozásod kudarcot vallott. Hogy miért teszem mindezt? Azért, hogy értelmet adjak mindannak, ami velem történt. És ez az értelem a másokon való segítés. Így könnyebb elviselnem a "miért pont velem történt ez?" érzését.

Az objektív valóságot pedig Patricia Evans: Szavakkal verve című könyve szolgáltatja a saját tapasztalataimhoz. Nem bátorítalak és nem biztatlak semmire, mert minden élethelyzet más és más. Csupán segíteni szeretnék Neked, hogy felismerd azt a jelenséget, ami körülvesz, amiben élsz, és még csak nem is tudsz róla: a szóbeli bántalmazást.

2014. június 8., vasárnap

A szóbeli erőszak kategóriái 12. Elfelejtés

Patricia Evans Szavakkal verve című könyve így ír erről:
  
"Egyes bántalmazók következetesen elfelejtik azokat az ígéreteiket, amelyek fontosak a partnerüknek. Az áldozat ilyenkor valóban számít a neki fontos megállapodásra, társa azonban "elfelejti", miben maradtak."

Hát, erről sajnos, sokat tudok írni. Még mielőtt olvastam volna a könyvet, néha eltűnődtem: vajon már akkor tudja, hogy nem fogja betartani a szavát, amikor megígéri, vagy csak később dönt így? 

Amikor a gyerekek néha rákérdeztek a megígért és be nem tartott dolgokra (pl. hogy "jövő héten sütök pogácsát" vagy "ezt meg azt felszerelem a szobádban", stb.), kikérte magának, hogy számon kérjék. Amikor pedig már nagyon szorított a cipő, valamilyen ürüggyel bújt ki alóla. Pl. "Miért, úgy érzed, megérdemled?" stb.

A nekem tett be nem tartott ígéretekkel pedig tele van a padlás. A nagyvonalú ígéretektől kezdve: a csodálatos élet ígérete, az örök szerelem, az együtt fogunk megöregedni, a neked semmit nem kell csinálnod, majd én mindent elintézek, az, hogy ide ezt építünk, oda meg azt, a kisebb, mindennapos ígéreteken keresztül: holnap hozok mézet, felrakom a függönyt, veszek neked egy nyuszit, elviszlek paintballozni, elviszlek masszázsra, elmegyünk a pécsi Leonardo kiállításra, stb. egészen a megbeszélt dolgok tagadásáig: "végül is nem beszéltük meg 100%-ra" széles volt a skála.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése